Tuesday, October 25, 2011

kailan

this is my second batch of kailan....tanam sikit2...ikut keperluan ajer....hehe
dah berbunga2 kailanku ini....ni la pertama kali tengok bunga kailan.....

satu plot kailan....
 ni bunga sebelum kembang
yang ni bila bunga dia mula kembang.....
cantikk.........

Thursday, October 20, 2011

Lemba batu (Thaumatococcus daniellii)

nice house plant....tahan hidup dalam rumah dalam jangka masa yg panjang.....


Tuesday, October 4, 2011

Kailan

my kailan....sedia untuk dikutip.....best for kailan ikan masin....hehe

English herbs

i just started to collect english herbs....for a start...rosemary & pudina dulu............ 

Rosemary (Rosemarinus officinalis).....nice flavor for barbeque..teringat Jamie Olivier....kebanyakan masakan dia yang meng"grill"/ bakar memang ada herb ni.....so..dah tak payah beli dessicated rosemary kat kedai.....amik jek yg ditanam sendirik.......but now..i still learn macam mana nak jaga......

english believe aroma dari pokok ni boleh menguatkan ingatan...so...letakla di tempat yang sesuai dengan function dia...meja belajar ke.....but bear in your mind ya....to get the aroma....kena picit2 la..kalau dok macam tu jek....x de effect....& rosemary tea..boleh membantu masalah penghadaman & irregular period for ladies....


another english herb.....pudina (Mentha arvensis).....hmm....my favorite....is mint tea....buat teh O panas macam biasa..& just letak 2-3 helai daun pudina...biarkan skejap...& there u go......mint tea is ready for you...so refreshing.........segar rasa di dada..:)...selain tu..buat ulam pun ok gak..but since pudina ku ini kurus keringg.....kena la beringat.....kena belai sampai dia gemoqss dulu....nak kena tukar tanahnya & baja.....now i'm looking for miracle-gro fertalizer..ramai yg cakap the effect is superb.....

aroma dari pudina is good for stress treatment.....maybe sebab aroma dia sangat segar...so.....mana2 orang yg sedang dalam stress tu....boleh la sedut bau dia banyak2...and i have to agree with this....i myself pun akan ambik bau pudina bila stress/ sakit kepala...& my headache become better.....so..do try this therapy...

Pokok Sambung Nyawa (Gynura precumbens)

this is pokok sambung nyawa or akar sebiak (Gynura precumbens)...dont confuse with pokok biak..yg tu ketum (Mitragyna speciosa).......sambung nyawa is consumed as ulaman in malay culture....buat kerabu pun sedap jugak...the medicinal usage dia is to treat hypertension...but be careful...tak boleh consumed banyak2 as pokok ni akan lower the blood pressure.....

Pokok Ati-ati (Coleus sp)

ati-ati merah (Coleus sp)...ada banyak variety pokok ati2....i just started with this variety...nampak senang nak tanam..but rupa2nya sensitive jugak....saliran tanah must be good...air x boleh bertakung....but..very nice house plant....these r my few collection.....i'm going to add more.....




daun ati-ati mempunyai beberapa khasiat ubatan. untuk melegakan isul...daunnya dilumatkan terlebih dahulu sebelum ditampal di sekeliling tempat yang ditumbuhi bisul..then balut dengan kain & biarkan sampai kering..nanti dia akan mengeras...steps ni kena diulang beberapa kali hingga bisul masak dan pecah sendiri.

daun ati-ati mempunyai anti-pyretic properties...so, dia boleh membantu menurunkan suhu panas sebab demam dan sakit kepala. just lumatkan aje daunnya & letakkan pada dahi. for those yg batuk & lelah, just ambil sekeping daun ati-ati...layur di atas api...sapukan sikit kapur makan pada permukaan daun & ditampal ke leher. this need to be repeated few times la.....

banyak kerjanya....kalau nak senang.....pegi klinik jekla...senang..telang jek ubat yg dr bagik..hehehe...........

herbs in my collection

herbal ...satu lagi tanaman yang agak menarik.......tanam sebagai hiasan..but at the same time ada khasiat ubatan.....orang melayu kita sejak dulu sering menggunapakai tanaman sekitar rumah saja untuk mengubat sakit2 ringan......

kalau kena dengan "deco"...boleh dibangunkan sebagai lanskap yg cantik di rumah atau pejabat......

just wanna share little bit from my collection here....

this is Begonia sp....sharing little bit info pasal begonia..nama kampungnya is asam batu....donno y called asam batu..maybe sebab begonia ni sukakan tempat lembab..& celah batu is the good source of humidity.....& plus....begonia ni memang rasanya masam....so.....sebab tu la kot nama dia asam batu...hehe

asam batu boleh dibuat ulam or kerabu...but actually ada banyak specis begonia..tak sure la plak semuanya edible atau pun tak....so..be carefull dnegan apa2 pokok yg x sure taraf "edible" nya......but i know this one can be eaten...& rasanya...saaaangat masam......

apa pun...i just love begonia sebab daun2 dia memang cantik...with tiny flowers....they just adorable....

this is another variety asam batu in my collection..
and this is another one....