Home Gardening

Thursday, July 19, 2012

Ayam Penyet

Ayam penyet everybodyyyy!!!! bersempena dengan Ramadan yang coming niiii....sila la try....x susah....senang jek.....this is also from buku Sheila Rusly..Ketuk Ketuk Sheila Rusly 2011..heeeee....

1 ekor ayam- potong 4
daun limau purut

Bahan kisar:
3 sd besar jintan manis
3 sudu besar jintan putih
3 sudu besar ketumbar
5 ulas bawang putih
1 1/2 halia\1 inci kunyit hidup
3 batang serai
1 inci lengkuas

Methods:
  • rebus ayam bersama bahan kisar & daun limau purut
  • make sure ayam tenggelam
  • tambah garam secukup rasa
  • masak sampai air hampir kering
  • goreng ayam tadi sampai garing


Bahan Sambal
30 bj cili padi merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
10bj cili merah-dipotong2 & digoreng
4 biji tomato-belah 4 & goreng
1 inci belacan-di bakar
air asam jawa

Methods:
  • goreng cili padi merah, bwg merah & cili merah & tumbuk
  • panaskan sikit minyak & tumis bahan2 tumbuk sampai naik minyak
  • masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa
*Makan bersama Nasi putih/ nasi lemak, tempe & tauhu goreng, timun..& kot suka la nak makan dengan sayur apa..hehe

2 comments:

  1. Nampak sedap tapi tak tahu laaa kalau makan tu sedap ker tak?

    ReplyDelete