Tuesday, February 21, 2017

SOIL CONDITIONING- PART 2


For those having clay & sandy soil, this is not an end to you. You still can do something to make them fertile. In my opinion, either you plant in raised bed method or do soil conditioning.

 Raised bed is much easier, but you have to invest on buying good soil mix. Or.. buy separate materials for your soil mix & start DIY them. DIY is much cheaper than buying a ready-mix. For long term use of your garden raised-beds, I personally suggest you don’t add any fibers in the soil mix to avoid “uncontrolled” decompositions of the fibers & this will make your soil acidity decrease & later you will having issues with soil fungus etc.. BUT, for pot/ planter box, you can add fibers in it, & no issues of having them.

So, just use standard soil mix: burnt soil, sand & organic fertaliser (or compose if you can get it). It is a laborious work to do your soil mix & frankly, mixing them manually makes me backache! Don’t believe me? You better try your own! Since we have constant request of soil mix from customers, Mizi bought a small mixer to help him. We at IPlant Page sell our soil mix at RM1.80/ kg.


So, once you get your soil mix ready, you just fill up your raised bed with the soil, let it rest for a week or two & you can start planting what you like. To encourage higher activity of soil microbes, keep using organic fertalisers & your MOL.. these 2 are perfect match !
As time flies, your basal soil condition under your raised bed will eventually “alive”. The soil microbes activities in your raised bed will go down & slowly will start to make them fertile. This will takes about a year or more… depending on what you supplies to your soil.


Now the soil conditioning. It is one of methods to make them become a better soil.






It just an easy methods where you only need to identify a spot/ corner on where you are going to plant & focus to that area only.

To condition your soil, you only need organic fertaliser or compose, and MOL. That’s all!

What you do is to dig that area about feet or two & throw your organic fertaliser & pour your MOL. Addition of organic fertiliser & MOL every week or 2 will slowly condition your soil. It will be ready in as early as 3 months or more depending on your effort to keep adding organic fertaliser & MOL to the soil.

OR, if you don’t want to do the job, just plant your garden with plants compatible with your soil type, keep feeding your plants with all sorts of fertalisers or MOL, & eventually, your garden soil will slowly become “alive” and able to plant anything you like after that..


So peeps, the choice is yours! Happy gardening!

Thursday, February 16, 2017

SERAPAN NUTRIENT OLEH AKAR TUMBUHAN




 Apabila pokok yg ditanam tidak membesar dan mula merosot walaupun baja dan air diberikan secukupnya

Pengalaman saya: saya pernah terkena masalah ini. Pokok memang tak mahu membesar walaupun bermacam2 baja & rawatan saya bagi. Cara terbaik yg saya fikirkan adalah repot pokok tersebut & alang2 dah cabut pokok tu, buat post-mortem sekali untuk melihat punca. Biasanya kes sebegini disebabkn formulasi medium tanaman yg tak sesuai dengan pokok & persekitaran. Akar2 baru tak dapat terbentuk & menyebabkan proses serapan nutrient gagal. Lama- kelamaan pokok akan mula merosot dan mati perlahan-lahan.

Pokok2 yg berada pada tahap sebegini, bagilah baja jenama dewa sekalipun, memang tak akan ada perubahan. Selagi masalah akarnya tidak diselesaikan, selagi itulah pokok akan “murung”.

Article dibawah mungkin boleh membantu kita untuk lebih memahami “bahasa pokok” yg kita tanam. Memahami bagaimana setiap bahagian akar-akar pokok berperanan menyerap komponen baja yg kita bekalkan kepada pokok… supaya lebih mudah kita mengendalikan pokok-pokok kita jika mereka mula “meragam” minta perhatian.
 


*****************************************

Have we facing a problem where plants/ trees planted did not grow up and begin to deteriorate, even though adequate fertilizer and water are being given?

My experience: I used to have this problem. My plants did not want to grow up even fertalizer & treatments were given to them. The best way to troubleshoot the problem is by repotting and does a post-mortem to find the cause. Usually such cases are caused by not suitable potting medium. New roots formations failed to develop and cause low nutrient uptake or worse no nutrients absorption at all. Over the time the plants will begin to deteriorate and die slowly.

Plants at a stage like this, no matter any best brands of fertilizers are given, will not give you any differences or do any good. As long as the root problem is not solved, the tree will stay "depressed".

I am sharing article below that might help us to understand the “language of our plants" better. We may need to understand how each part of tree roots do their job on how they absorb fertilisers’ components supplied ... so hopefully it's easier for us to handle the trees if they began to "throw a tantrum"




















%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


PROSES RESAPAN NUTRIEN OLEH AKAR


Posted on June 9, 2016 by khadijah salleh
Source: http://myagri.com.my/2016/06/proses-resapan-nutrien/


Nutrien yang diserap oleh akar


Akar merupakan komponen yang paling penting bagi tanaman. Terdapat tiga fungsi utama akar yang penting iaitu sebagai sistem sokongan pokok, sebagai alat penyerapan nutrient, dan tempat penyimpanan makanan. Pada entri kali ini, kita akan mempelajari proses resapan nutrient oleh akar. Bagaimana pokok mendapatkan nutrient melalui akar? Bagaimana proses itu berlaku dan nutrient apa yang diresap oleh akar?.

Terdapat 17 nutrient yang diperlukan oleh tanaman berdasarkan kepada keperluan tanaman samaada dalam unsur makro dan mikro. Antara unsur makro ialah C, H, O, N, P, K, Ca, Mg, S ; Unsur Mikro: Fe, Mn, B, Zn, Cu, Mo, Cl, Co. jumlah penyerapan nutrient tanaman adalah bergantung kepada jenis tanaman itu sendiri. tanaman menyerap unsur C dan O dari udara sebagai CO2 melalui proses fotosintesis manakala H dimabil daripada air dari tanah (H2O). unsur lain diserap melaui tanah.

Akar tanaman menyerap nutrient melalui dua urutan yang berbeza. Pertama, nutrient akan bergerak dari tanah ke permukaan akar tumbuhan. Yang kedua nutrient diluar akan masuk kedalam akar tumbuhan. Apabila nutrient sudah memasuki akar tumbuhan, nutrient akan bergerak keatas menuju ke daun dan akan menghasilkan sayuran atau buah.


Penyerapan nutrient oleh akar tanaman
Penyerapan nutrient oleh akar tanaman ada tiga cara keseluruhannya iaitu :
pemintasan akar (root interception)
aliran masa (mass flow)
Difusi (diffusion)


Pemintasan akar (root interception)


Jenis tanah seperti pasir, lempung, tanah liat menghasilkan ruang pori bersama dengan bahan organik dimana nutrient banyak didapati. Penyerapan akar adalah proses dimana akar yang tumbuh melalui dalam tanah akan berhubung dengan nutrient. Proses ini bergantung kepada akar itu sendiri untuk bergerak dan tumbuh melalui tanah untuk mencari nutrient. Struktur tanah yang baik adalah sangat penting didalam proses penyerapan nutrient ini kerana mendapan tanah yang teruk akan menganggu akar untuk menyerap nutrient di dalam tanah.


Aliran masa (mass flow)

Proses Pergerakan nutrient kedalam akar melalui air adalah dipanggil aliran masa (mass flow). Sebagai contoh pokok jagung menyerap air, ia menyerap air dari dalam tanah melalui sistem akar. Aliran masa (mass flow) pemgambilan nutrient berlaku semasa nutrient tersebut mengalir bersama air yang diangkut. Antara nutrient yang diambil ialah nitrogen dan sulfur. Kepekatan nutrient juga memainkan peranan yang penting terhadap jumlah pengambilan nutrient melalui mass flow ini. Lebih banyak nutrient yang ada didalam tanah, lebih banyak nutrient yang akan di angkut oleh air melalui sistem akar.


Penyerapan

Semasa penyerapan, akar yang tumbuh didalam tanah akan menyerap masuk nutrient disekitar sistem akar dan akar-akar halus. Kepekatan nutrient disekitar sistem akar akan menurun, nutrient daripada kepekatan tinggi akan bergerak atau meresap kepada kepekatan yang rendah dan masuk kedalam akar.proses resapan ini hanya bergerak didalam lingkungan kawasan yang kecil sahaja, nutrient potassium (K) dan Phosphorus (P) adalah yang banyak diserap melalui kaedah ini. Memandangkan P dan K adalah yang banyak diresap kedalam akar,adalah sangat penting ia mempunyai kepekatan yang tinggi daripada dalam pori-pori tanah dan nutrient mestilah berada dekat dengan zon akar.

Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa cara yang memberi kesan kepada pengambilan nutrient kepada tanaman melalui akar. Kepekatan nutrient dan kawasan ia berada adalah penting untuk memastikan pengambilan nutrient yang optimum dan sistematik sepanjang musim.

Thursday, December 8, 2016

SOIL CONDITIONING - PART 1




What is that? It is a method to improve your soil health.. to make your soil become “alive”

I am writing this since My husband & I often being asked. How to plant in their (our customers) barren land. Having big space but unfortunately the soil is not fertile

From my experience & observation, there is few ways to make your soil alive. It requires lots of work but most of the time it works

So, how to make your soil/ land become alive? I can only suggest you few ways

But before that, you must know your soil first! It is a must!

Generally there are 3 soil types: clay, sandy & loam soil

How to distinguish?


Loamy soil.. the best soil for planting


Loam will form a lump when you squeeze it and it will crumble easily into small clumps. Clay, when mixed with water will form a hard lump that won't break up, and wet sand won't lump at all.

Clay soil

 



Loamy soil is the best soil for planting. Loamy soil consist of small & large particles & ideally able to hold water for your plants & excess water will be easily drained-out.

Sandy soil

Clay soil, as they consist of small particles, water addition will makes them binds together & holds water from being drained properly. This makes water retention higher in soil & limit aeration in soil & make your plants' roots drown, & most of the cases, root formation become slow & affect your plant growth.

 






Apakah tu soil conditioning ?

Mengikut pemahaman saya, ia adalah satu kaedah untuk meningkatkan kesihatan tanah .. untuk membuat tanah kita menjadi "hidup"

Kami (suami & saya) sering ditanya pelanggan oleh pelanggan beliau (my hubby of course).. Bagaimana nak bercucuk tanam atas tanah mereka yg tandus. Ada ruang yang besar tetapi malangnya tanah tidak subur

Dari pengalaman saya, terdapat beberapa cara untuk menghidupkan semula tanah. Ia memerlukan banyak kerja tetapi kebanyakan masa ia berkesan.

Saya hanya boleh mencadangkan anda beberapa cara.
Tetapi sebelum itu, kita perlu kenali juga tanah yg kita pijak itu terlebih dahulu! Ia adalah satu kemestian!

Secara umumnya terdapat 3 jenis tanah: tanah liat, berpasir & tanah liat
Bagaimana untuk membezakan?

Tanah loam akan membentuk ketulan apabila dipicit dan akan terlerai dengan mudah kecil. Tanah liat, apabila bercampur dengan air akan mengeras , dan pasir pula terus lerai atau poros

tanah loam adalah tanah yang terbaik untuk penanaman. Tanah loam paling ideal dan dapat memegang air untuk pokok kita & air yang berlebihan pula dengan mudah disalir keluar.

Tanah liat,oleh sifatnya yg sebegitu, setiap kali aktiviti penyiraman akan membuatkan mereka semakin padat & menyukarkan air daripada disalir keluar. Takungan air akan berlaku dan pengudaraan dalam tanah menjadi rendah membuatkan akar pokok-pokok 'lemas. Kebiasaannya dalam kebanyakan kes, pembentukan akar menjadi perlahan & menjejaskan pertumbuhan tumbuhan anda.

Saya akan sambung dlm part 2 nanti ya… sorry… writing needs time & commitments. & now I have to write bi-language

Tuesday, October 18, 2016

Royal Belum

It is sooo great to be here in Belum Rainforest Resort.... truly forest retreat!!!

gosh... i love this place so much


Monday, August 29, 2016

Edible garden... idea... idea

nak buat edible garden yg cantik kemas sedap mata memandang bukan mudah juga...
jenuh fikir nak buat macam mana... maklumla... bukan ahli dalam landcapping ni kan....

tengok2 contoh laman rumah omputih... kot2 la berkenan... lama org kita payah nak jumpa display kat google