Wednesday, November 28, 2012

Laksam

This laksam was made last week...asik makan nasi jek..tukar menu dinnerla plak...


Ingredients for Laksam:
  • 500 g Tepung beras
  • 1/2 cup tepung gandum
  • 1.5 litres air
  • 1/2 teaspoon garam
Methods:
  • Mix all
  • kukus air (not necessary kena guna periuk kukus....can use Kuali besar or periuk besar)
  • Bila dah mendidih, sapukan sikit minyak masak pada loyang/ tudung periuk leper.
  • tuangkan mixture laksam tadi membentuk satu lapisan lipis atas loyang/ tudung periuk (make sure x senget..& mixture tu cover all surface)
  • tutup pengukus (dalam 2-4 mins time)- boleh angkat..
  • to know sama ada dah masak ke blum....bila bukak periuk tu..lapisan tu menggelembung.....masakla tu
  • sejukkan sikit (sikit je..) & gulung
  • repeat sampai abiss
Ingredients for Kuah laksam
  • 3 ekor Ikan (kembung/ sardin- panjang lebih kurang 15-20 cm)
  • 1 teaspoon lada hitam- tumbuk lumat
  • 5 ulas bawang merah
  • 200 mL santan kotak
  • 1 liter air (depend nak pekat macam mana)
  • 2 keping asam
Methods,
  • rebus ikan dengan asam keping. make sure ikan tenggelam- 
  • dah masak amik isi ikan & kisar. air rebusan & asam keping tadi jgn buang. masukkan dalam periuk lain utk buat kuah. 
  • tulang2 yg tinggal- boleh kisar secara kasar & tapis. Gunakan air yang "1 Liter" tu utk kisar mengisar. 
  • bawang merah dikisar dengan isi ikan tadi
  • masukkan ikan, bwg merah, lada hitam, air dalam air rebusan tadi.
  • didihkan & masukkan garam & gula secukup rasa.
  • masukkan santan & didihkan lagi.
  • dah masak boleh hidang ngan laksam with ulam2 dia & sambal
laksam punya Ulam
  • kacang panjang- hiris halus
  • timun- hiris halus
  • bawang besar holland-- hiris halus
  • daun selom- hiris halus
  • bunga kantan- hiris halus
  • daun kesum- hiris halus
Sambal Laksam
  • 20 tangkai cili kering- rendam/ rebus- toskan kering
  • 1/2 teaspoon udang kering
  • garam, gula
methods
  • tumbuk cili & udang kering sampai lumat
  • mix garam & gula secukup rasa

No comments:

Post a Comment