This laksam was made last week...asik makan nasi jek..tukar menu dinnerla plak...
Ingredients for Laksam:
- 500 g Tepung beras
- 1/2 cup tepung gandum
- 1.5 litres air
- 1/2 teaspoon garam
Methods:
- Mix all
- kukus air (not necessary kena guna periuk kukus....can use Kuali besar or periuk besar)
- Bila dah mendidih, sapukan sikit minyak masak pada loyang/ tudung periuk leper.
- tuangkan mixture laksam tadi membentuk satu lapisan lipis atas loyang/ tudung periuk (make sure x senget..& mixture tu cover all surface)
- tutup pengukus (dalam 2-4 mins time)- boleh angkat..
- to know sama ada dah masak ke blum....bila bukak periuk tu..lapisan tu menggelembung.....masakla tu
- sejukkan sikit (sikit je..) & gulung
- repeat sampai abiss
Ingredients for Kuah laksam
- 3 ekor Ikan (kembung/ sardin- panjang lebih kurang 15-20 cm)
- 1 teaspoon lada hitam- tumbuk lumat
- 5 ulas bawang merah
- 200 mL santan kotak
- 1 liter air (depend nak pekat macam mana)
- 2 keping asam
Methods,
- rebus ikan dengan asam keping. make sure ikan tenggelam-
- dah masak amik isi ikan & kisar. air rebusan & asam keping tadi jgn buang. masukkan dalam periuk lain utk buat kuah.
- tulang2 yg tinggal- boleh kisar secara kasar & tapis. Gunakan air yang "1 Liter" tu utk kisar mengisar.
- bawang merah dikisar dengan isi ikan tadi
- masukkan ikan, bwg merah, lada hitam, air dalam air rebusan tadi.
- didihkan & masukkan garam & gula secukup rasa.
- masukkan santan & didihkan lagi.
- dah masak boleh hidang ngan laksam with ulam2 dia & sambal
laksam punya Ulam
- kacang panjang- hiris halus
- timun- hiris halus
- bawang besar holland-- hiris halus
- daun selom- hiris halus
- bunga kantan- hiris halus
- daun kesum- hiris halus
Sambal Laksam
- 20 tangkai cili kering- rendam/ rebus- toskan kering
- 1/2 teaspoon udang kering
- garam, gula
methods
- tumbuk cili & udang kering sampai lumat
- mix garam & gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment