Thursday, August 9, 2012

Menu berbuka

Sup Tulang Rusuk
Materials & Methods
tumis: 5-6 ulas bawang putih yg diketuk2, 3 batang kayu manis, 5-6 bunga lawang, 1 sudu kecil buang pelaga sampai kuning/ naik bau
masukkan 2 inci halia yg diketuk
masukkan air & tulang rusuk (make sure tulang tu tenggelam)
didih & renihkan sampai daging empuk
masukkan garam  secukup rasa
bila dah masak, baru tabur bawang goreng & daun sup & daun bawang hiris


Ikan Patin Bakar
I just use sambal ikan bakar bought from kakak  ipar Amy...save lot of my time...plus...sedap..tried so many times but failed aje...malas la nak try lagi..beli aje la dari dia..

Methods:
potong ikan patin & belah ikan (jangan sampai putus..only 3/4 jek)
gaulkan ikan patin tu dengan sambal ikan
masukkan juga sambal tu dalam belahan ikan tadi
bungkus dengan daun kunyit
bungkus sekali lagi dengan daun pisang
Grill atas kuali..kalau ada kuali burger lagi senang..



Masak Tempoyak Ikan Patin
1 ekor ikan patin (size about 30 cm) dipotong2, dibersihkan 
(Note: kalau beli patin selain dari patin sungai temerloh/ patin liar yg dipancing di sungai: rendam air cuka (1-3 % is ok) selama setengah jam)

didihkan air bersama bahan kisar (kisar cili padi hijau, 1 inci kunyit hidup dan 1- 2 senduk tempoyak), daun kunyit (disiat2), timun (preferably timun tua..kalau takde..timun biasapun ok....but jangan buang kulit la...buang empulur & di potong)
dah mendidih..masukkan garam secukup rasa....& ikan
didihkan sampai ikan masak

siap dah.




Sayur
makan ulam jek la..petik kat luar rumah.. :-)
Selamat berbuka semua......

No comments:

Post a Comment