Wednesday, February 15, 2012

guyz.....time for ayam golek........

dah tanam herbs ni....kenala gunapakai herbs tu semua...supaya dia tak jadi perhiasan semata2...so kalau mati pun..takde la dia mati sia2 jek/......ngeeee.....semoga panjang umur pokok2 ku semua.....

bila pandang2 lemon balm tu...tetiba teringin plak nak makan ayam golek...or ayak x golek pun ok...cuma rencah goleknya aje kita pakai....

ayam golek omputih ni..very simple..tak macam melayu punya...very complicated...nak masak ayam golek melayu..mau sampai sepagi baru siap...banyak plak spet2 nya.....so this is very simple resepi...kejap je....


Lemon Balm Chicken

• 1/4 cup lemon balm leaves,
• 1/4 cup fresh sage leaves (akalau takde..boleh tukar ngan serbuk parsley..boleh beli kat kedai.....)
• 1/4 cup butter/ 2 tablespoons olive oil
• salt and black pepper secukup rasa
• 1 ekor ayam
• 15 biji garlic 

sayur:
  • rebus 10 mins: baby carrot/ carrot (potong lebih kurang 2 inci & belah 2/4..ikut suka), potato (belah 2/4), turnips (also belah 2/4). dah siap rebus..toskan
  • bawang besar holland & capsicum traffic light (merah, kuning hijau)....dopotong dadu besar2...., broccoli, etc

Directions

  • Panaskan oven 200 oC
  • ambik 1/3 lemon balm leaves and 1/3 sage leaves & ketepikan.
  • Chop baki daun2 lemon balm & sage.
  • masukkan dalam mangkuk & tambahkan salt and black pepper (secukup rasa) & also butter/ olive oil
  • gaul rata  & lumur pada ayam rata2.... 
  • ambil rempah tadi & gaulkan pada sayur2 yang dah direbus tadi & sayur yg belum dimasak tadi.
  • bakinya di gaulkan dengan lemon balm & sage leaves yg diketepikan tadi
  • sumbat semuanya dalam perut ayam
  • letakkan ayam pada grill rack (ala..besi yg jarang2 tu.....) & letakkan semua sayur2an tadi dalam oven pan (yg takde lubang2). ayam kat tingkat atas & sayur kat bawah...so nanti lemak/ juice dari ayam akan menitis ke atas sayur2 tu......sayur punya tray jangan letak dekat sangat dgn api bawah tu....nanti cepat hangus...
  • boleh mula membakar guna api atas & bawah...selama 30 minit
  • after 30 mins......terbalikkan ayam supaya dia masak sama rata..bakar 20 mins (lebih kurang la...)
  • then dah boleh hidang.......

 ni lemon balm chicken yg dimasak 2 ari lepas......just guna 1/2 ekor ajek..sekor ayam tu banyak ngat nak makan......sayur pun ada kentang & carrot jek dalam fridge...blasah jek laaa............kalau nak makan gini2...cicah ngan sos cili/ tomato pun sodap......


close upp.....


oleh sebab orang melayula katakan...makan benda2 cenggini....mana puas...nak gak nasi...tapi kalo makan ngan nasi putih rasa dia quite weird gak...tak masuk la...so...try with nasi goreng ler.....
eerrrpppp...................

No comments:

Post a Comment