This is another recipe ayam golek using english herbs.....very simple but taste sooo good...recipe from Jamie
Olivier....
Lemon Rosemary Chicken
hmmmm...yum yum....dah siapp......
& oso...still kena makan dengan nasik goreng..sebab kanji from kentang tak cukup....perut x recognised....
Olivier....
- 1kg ayam
- 1 biji lemon
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar olive oil
- Segenggam Rosemary Kering
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 biji kentang dibelah 2
- 2 biji tomato
- Baby carrots
- 1 biji bawang besar dibelah 4
Cara:
- Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
- Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
- Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
- Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
- Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
- Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
- Cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
- Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
- Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment