Friday, February 17, 2012

Lemon rosemary chicken

This is another recipe ayam golek using english herbs.....very simple but taste sooo good...recipe from Jamie 
Olivier....

 
Lemon Rosemary Chicken 
  • 1kg ayam
  • 1 biji lemon
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar olive oil
  • Segenggam Rosemary Kering
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 biji kentang dibelah 2
  • 2 biji tomato
  • Baby carrots
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
 Cara:
  • Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
  • Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
  • Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  • Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
  • Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
  • Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
  • Cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
  • Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
  • Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.

  
hmmmm...yum yum....dah siapp......

 
& oso...still kena makan dengan nasik goreng..sebab kanji from kentang tak cukup....perut x recognised....


 

No comments:

Post a Comment