Monday, July 16, 2012

LUNCH TIME..........

simple recepi..but yummyyyyy.....


AYAM PANDAN
500gm fillet ayam potong approx 3cmx3cm
1 sd besar gula 
1 sd besar kicap pekat (kicap kipas udang lemak manis tu pun ok)
 1 sd besar cili kering blend

1 sd besar sos tiram
4 ulas bwg putih- cincang
1 labu bwg besar- adu kecik2
1 sd teh lada sulah

 pandan (screwpine leaves) -pandaila agak sendiri ya nak banyak mana

Methods:

campur semua bahan & perap at least setengah jam
bungkus dengan daun pandan...buat macam nak bungkus ketupat palas
cucukkan dgn toothpick supaya ayam x keluar dr bungkusan pandan.
goreng dalam minyak (deep fry ya....kang tak jadi plak)
dah buleh makan dah


IKAN PATIN BAKAR/ GRILLED
1 ekor ikan patin- bersihkan & belah belakang dia 

Sambal Belacan
cili padi
gula
garam
belacan
asam jawa- ambik air dia pekat2


Methods:
blend semuanya....rasa asam, garam & gula biar balance (but make sure masam & manis lebih sikit dari yg lain)


To prepare for bakar/ grill:
daun pisang
daun kunyit 

methods:
sapukan pada ikan...masukkan juga dalam belahan belakang ikan-perap kejap
alas daun pisang & letakkan daun kunyit. letakkan sikit sambal belacan tadi
letakkan ikan & letakkan sikit lagi sambal
letakkan daun kunyit selapis lagi & bungkus dengan daun pisang
bakar/ grill atas kuali burger/ kuali biasa pun ok..sampaila masak.3


PUCUK KACANG PANJANG GORENG BELACAN
oleh sebab pokok kacang panjang tengah rancak membesarkan diri....dan nak makan buah kacang nya pun tak berapa sedap...meh kita kerjakan pucuk dia....hehe...bes jugak....sebab dah boring makan buang kot...so utk kelainan...kita try pucuk dia....


secekak pucuk kacang panjang-bersihkan & potong ikut sukati
1/2 labu bwg besar- hiris panjang
1 ulas bawang putih
1 sd besar cili kering kisar
belacan (ikut suka nak banyak mana)
garam, gula


Methods
tumis bwg putih & besar
masukkan cili kering, belacan, garam & gula
bila dah cukup rasa masukkan pucuk kacang panjang
goreng sampai masak 

1 comment: