Thursday, July 19, 2012

Rendang Minang

This is  from Buku Ketuk-ketuk Sheila Rusly 2011...yummy....so far..buku Sheila Rusly x pernah mengecewakan.....but resepi below is modified..

1/2 ekor ayam-potong ikut suka nak besar mana
3 batang serai-dititik
2 helai daun kunyit-hiris nipis
4 helai daun limau purut-disiat2
2 sudu besar kerisik (optional..saya x letak)
1 keping asam keping/ air asam jawa
250 mL santan kotak
garam, gula secukup rasa
serbuk/ kiub pati ayam (optional..kalau tanak letak pun ok)

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
10-20 cili padi (optional..kalau nak pedas lagi..sila la tambah)
5 ulas bawang merah
3 ulas bwg putih
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas

Methods:

masukkan bahan kisar, serai & ayam dalam kuali. tambah air (agak2 la jgn sikit sangat..nanti ayam x empuk..ni kan rendang..)
biarkan mendidih dalam kuali
masukkan santan, daun kunyit, daun limau purut, asam keping/ asam jawa, garam & gula
rasa masin/ tawar rendang
biarkan rendang mendidih & ayam empuk.
kalau nak masukkan kerisik...tunggu bila rendang dah hampir kering baru masukkan.
dah siapp!!

No comments:

Post a Comment