hmmm...lapor nyerr.......dah nak masuk lunch hr ni.....
tiba2 rasa nak makan sambal sotong pulak...
SAMBAL SOTONG
2 ekor sotong besar (size lebih kurang sekaki ker...hehe)- bersihkan & di kelar2..but jangan putus terus...cuma toreh2 aje badan sotong tu....
1 ulas bawang putih- diketuk
1 labu bwg besar...potong bulat
1 senduk sos tiram
1/2 senduk sos ikan (nampla sauce)
cili kering blender- ikut suka nak banyak mana...ikut selera masing2
garam, gula, minyak
methods:
tumis bawang putih sampai kuning
masukkan cili kering, sos tiram, sos ikan, garam & gula...masak sampai cili kering masak
rasa garam-gula dah balance atau blum
masukkan sotong...gaulkan atas kuali sampai rata & tutup...sambil2 tu..selalu2la kacau...takut berkerak pulak nanti
bila sotong agak2 separuh masak....masukkan bawang besar & gaul...jgn tutup kuali...
bila nampak sotong dah masak & bawang ala2 layu.....tutup api
dah siap...hidang dalam pinggan cantik2 ya.....
1 ikat pakchoy or choy sum-
(hahahahaa...pandai2 la korang cari!)
bersihkan- cerai2 kan & rendam air garam sekejap- just to remove pesticides residue..bukan apa pun
potong 2 pak choy tadi..asingkan batang & daun
tiba2 rasa nak makan sambal sotong pulak...
SAMBAL SOTONG
2 ekor sotong besar (size lebih kurang sekaki ker...hehe)- bersihkan & di kelar2..but jangan putus terus...cuma toreh2 aje badan sotong tu....
1 ulas bawang putih- diketuk
1 labu bwg besar...potong bulat
1 senduk sos tiram
1/2 senduk sos ikan (nampla sauce)
cili kering blender- ikut suka nak banyak mana...ikut selera masing2
garam, gula, minyak
methods:
tumis bawang putih sampai kuning
masukkan cili kering, sos tiram, sos ikan, garam & gula...masak sampai cili kering masak
rasa garam-gula dah balance atau blum
masukkan sotong...gaulkan atas kuali sampai rata & tutup...sambil2 tu..selalu2la kacau...takut berkerak pulak nanti
bila sotong agak2 separuh masak....masukkan bawang besar & gaul...jgn tutup kuali...
bila nampak sotong dah masak & bawang ala2 layu.....tutup api
dah siap...hidang dalam pinggan cantik2 ya.....
1 ikat pakchoy or choy sum-
(hahahahaa...pandai2 la korang cari!)
bersihkan- cerai2 kan & rendam air garam sekejap- just to remove pesticides residue..bukan apa pun
potong 2 pak choy tadi..asingkan batang & daun
methods:
didihkan air, masukkan sikit garam & minyak
dah mendidih, celur batang pak choy.kejap aje....dalam seminit-dua jek...angkat & toskan..siram air pipe/ air sejuk supaya x lebam
then, masukkan daun pakchoy....kacau sekali lalu & toskan....siram air pipe/ air sejuk
susun dalam pinggan cantik2
Oysters Sauce
10 ulas bawang putih- diketuk
3 senduk sos tiram
1/2 senduk sos ikan
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 1 senduk air)
garam/ gula/ air sikit
methods:
tumis bawang putih sampai wangi
masukkan sos tiram, sos ikan, lada sulah, gula, garam (secukup rasa ya...) & kacau2 sampai dah masak..tambah air sikit (jgn banyak sangat....ikut rasa hati la)
masukkan tepung jagung...kacau sampai kuah nampak jernih.
tuang atas pak choy yg dicelur tadi...
dah siap utk dimakan.....
WARFFFF.....BETUL2 LAPAR NIH!!!!
didihkan air, masukkan sikit garam & minyak
dah mendidih, celur batang pak choy.kejap aje....dalam seminit-dua jek...angkat & toskan..siram air pipe/ air sejuk supaya x lebam
then, masukkan daun pakchoy....kacau sekali lalu & toskan....siram air pipe/ air sejuk
susun dalam pinggan cantik2
Oysters Sauce
10 ulas bawang putih- diketuk
3 senduk sos tiram
1/2 senduk sos ikan
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 1 senduk air)
garam/ gula/ air sikit
methods:
tumis bawang putih sampai wangi
masukkan sos tiram, sos ikan, lada sulah, gula, garam (secukup rasa ya...) & kacau2 sampai dah masak..tambah air sikit (jgn banyak sangat....ikut rasa hati la)
masukkan tepung jagung...kacau sampai kuah nampak jernih.
tuang atas pak choy yg dicelur tadi...
dah siap utk dimakan.....
WARFFFF.....BETUL2 LAPAR NIH!!!!
No comments:
Post a Comment